Maja Juric has been awarded the Diamond Award – Best Actress in a Drama for her main role in the movie Those Dark Nights, directed by Francois Lunel

Mlada glumica Maja Jurić, Sarajka s adresom u Zagrebu, nastavila je nizati uspjehe u svojoj branši pa je tako nedavno osvojila nagradu Diamond Award na New York Film Festivalu za najbolju dramsku glumicu, za ulogu u filmu “Te mračne noći” (Those Dark Nights).

Inače je Jurić u svojoj dosadašnjoj karijeri odigrala zapažene uloge kako u bh. tako i u stranim projektima te na njen uspjeh nije utjecala činjenica da je studij glume upisala u 23. godini.

Jurić je, između ostalog, radila na projektima kao što su film “Divljaci”, zatim u hrvatskoj seriji “Drugo ime ljubavi”, te je snimala film u Turskoj “Secrets from the Past”. Zapažena je bila i njena uloga u seriji , “Love, Lies and Records”, snimljenoj u produkciji BBC-a.

Tako je sada u svoju biografiju upisala i zapaženu ulogu koju je ostvarila u filmu “Te mračne noći” reditelja Françoisa Lunela, a u kojem tumači Hašku u ratnom Sarajevu što je i tematika ovog filmskog ostvarenja.

Naime, rane koje su još otvorene nakon ratnih dešavanja bile su zapravo inspiracija reditelju Lunelu da snimi film “Te mračne noći”.

Kako je jednom prilikom kazao, u ovom filmu, je nastojao prikazati portret žene veoma pomiješanih i uzburkanih emocija.

“Odlučio sam snimiti film o ratu iz pozicije grada Sarajeva, bez direktnog prikazivanja konflikta, o posljedicama rata. Stanovnici na Balkanu su izgubili svoje prijatelje, identitete i snove. Htio sam pokazati koliko je dubok trag ostavio taj gubitak nadležnosti kroz koji je BiH prošla”, naveo je reditelj filma.

U opisu filma je naveden i podatak da su se žene i muškarci tokom opsade Sarajeva držali za nešto što bi im omogućilo da osjećaj normalne svakodnevnice traje. Pri tome se mislimo na snalaženje, pranje, grijenje kuće i brigu o djeci i to sve bez vode i struje. Upravo to iskustvo “normalnog” u strašnom haosu je centar filma.

Tu je i Haška, koju tumači Maja Jurić i koja pokušava sačuvati ljudskost iako je rastrgana i u mukama. To je zapravo njena borba kao i trud da ostane živa tokom ratnih dešavanja.

Radnja filma je smještena u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, upravo govori o mladoj Haški koja voli svog supruga Elvira, ali je njena ljubav prema sinu Denisu jača.

Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu. Shodno tome, Haška pokušava učiniti svakodnevnicu iole normalnom, u jednom kontekstu ludila u opkoljenom gradu koji je često granatiran, a građani su bez struje i vode.

Međutim, tu prividnu normalnost u potpunosti će u sjenu baciti smrt njenog supruga Elvira dok je bio na liniji kao komandant brigade. Nakon što pronalazi ljubavnu poruku koju je on napisao na kutiji cigareta, njen se život dramatično mijenja. Haška se nakon toga odbija suočiti s istinom, pokušava se svemu sama oduprijeti te na kraju odlučuje pobjeći.

Ipak, ne može odoljeti sumnjama koje je prate pa se vraća u Sarajevo jer mora otkriti istinu kako bi pronašla smisao života.

Autori filma “Te mračne noći” su François Lunel i Neven Samardžić. Osim Maje Jurić, uloge tumače Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić i Boris Ler.

François Lunel je scenarista, reditelj i romanopisac. Rođen je u Parizu, a živi na relaciji između BiH (Sarajevo) i Francuske. On je 1992. sa 20 godina, kao student kinematografije na Univerzitetu Paris VIII došao u Sarajevo gdje je ostao dvije godine. Snimio je i dokumentarne filmove Born in Bosnia (1993.), Kulise Sarajeva (1996.) i Tlo u moru (1999.) te prvi dugometražni film “Mirni dani u Sarajevu”.